Putinista ja älykellosta

Oletko huomannut kuinka stressaavissa tilanteissa muisti pätkii. Se ei siis ole vanhuuden höperyyttä vaan useimmiten merkki siitä että pitäisi levätä ja ennenkaikkea nukkua kunnolla. Olen jonkin aikaa käyttänyt unen valvontaan älykelloa. Niin kuin alla olevasta kuvasta saattaa huomata. Se näyttää päivämäärän, kellon ajan, säätilan, ulkolämpötilan. Sillä voi kuunnella musiikkia vastata ja puhua puhelimeen ja kun treenaat se laskee kaiken mahdollisen. Tämä kello pystyy jopa mittaamaan veresi happipitoisuuden. Kun kerroin siitä entiselle esihenkilölleni, (nykyään ei kuulemma saa sanoa esimies tai kirkkoherra) niin hän ei uskonut, eikä moni muukaan usko, mutta niin se tekee.

Kelloon voi ladata mitä erilaisimpia sovelluksia muun muassa sovelluksen joka kertoo miten nukuit yösi. Kun ostin kellon minusta oli hauska puhua sille englantia. Saatoin sanoa sille aamulla Hi Siri, hetken päästä kellon taululle ilmestyi pyöreä pallo ja kuului heleä naisen ääni ” Hi Tero, How can I help you? Vastasin : Show my sleeprings please! Eli näytä ne unirenkaat, jotta tiedän kuinka nukuin. Sirin ääni vastaa englanniksi että ”ole hyvä dear Tero” tässäpä ne on ja seuraavaksi ihmettelen käyriä ja grafiikkaa. Yritän saada niistä selvää, mitä mikin väri tarkoitaa, lopulta olen aivan sekaisin joistakin väreistä, mutta se tärkein info kuinka paljon nukuin syvää unta on se tärkein. Harmittelen kun se on vain noin kaksi tuntia, mutta perehdyttyäni asiaa saan tietää että noin 2-3- tuntia on oikein hyvä syvän unen aika.

Kaksi edellistä yötäni en ole nukkunut juuri lainkaan. Monet asiat ovat pitäneet valveilla, mutta onneksi tiedän että ensi yön nukun hyvin. Uni on ihmiselle tärkeä hyvinvoinnin mittari. Ilman sitä maailma kaatuu. Itse olen ollut aina herkkäuninen. Varsinkin nuorempana unettomuus oli iso ongelma. Nykyään pärjään sen kanssa, mutta vanhempana valvominen on erilaista. Herää kesken unien, ja ei suinkaan joka kerta virtsaamisen pakosta vaan jostain muusta syystä. Nykyaika pitää valveilla herkkiä ihmisiä.

Itse saatan rukoilla herättyäni keskellä yötä. Viime yönä rukoilin, olin melkein kuin läsnä niissä kaupungeissa joissa ei ole älykelloja, vaan hälytyskelloja, jotka herättävät ihmiset kellareistaan odottamaan kauhuissaan tuleeko pommi juuri oman talon kohdalle.

Joku ehkä ajatteli, että alan kohta kertoa, kuinka älykellon käyttäminen stressaa, mutta en aikonut, se olisi ollut irvokasta tässä maailman tilanteessa. Valittaa, että älykello muka stressaa tai ylipäätään valittaa stressistä kun se ei ole mitään siihen verrattuna, mitä sodan keskellä olevat ukrainalaiset kokevat. Tämän sodan keskellä olen hätkähtänyt itsessäni purkautuvaa vihaa, jota koen sodan vuoksi. Olen jopa sanonut, että jos Putin kävelisi vastaan vääntäisin siltä niskat nurin enkä tuntisi siitä tippaakaan omantunnontuskia. Tiedän, että hän ei elä enää kovin kauan.

Tämä aiheuttaa kestämättömän ristiriidan niille papeille, jotka opettavat niin kuin minäkin olen opettanut Jeesuksen rakkaudesta ristillä kun hän rukoilee teloittajiensa puolesta sanoen: ”Isä anna heille anteeksi sillä he eivät tiedä mitä he tekevät.” Pitäisikö minun rukoilla, että Jumala antaisi Putinille anteeksi. Sitä sadistista siviilien tappamista katsoessani en siihen kykene. Kykenen sanomaan Putinille ainoastaan sen, että tulet saamaan helvetin tulen. Samalla huomaan kuinka isieni viha nousee minusta. Menettihän isäni nuoruutensa, Vuoksen rantamaisemissa vietetyn kotinsa Karjalasta ja terveytensä, toisen diktaattorin Josif Stalinin tähden.

Kuitenkin ymmärrän tuon Jeesuksen lauseen jälkimmäisen pointin ja se onkin siinä tärkeintä. ”…sillä he eivät tiedä mitä he tekevät.” Vain tätä taustaa vasten nuo hirmuteot selittyvät. He ovat sokeita omalle ideologialleen. Ovat uskoneet sen valheen, joka on kaiken pahan alku ja juuri. ”Jos te syötte tästä puusta, ette suinkaan kuole vaan teistä tulee jumalan kaltaisia.” Putin ei ole jumala vaikka häntä jumalana pidetään, mutta älkää nyt vain alkako opettamaan että hän olisi antikristus. En haluaisi että historia toistaisi jälleen itseään niin että syntyisi kolmas maailman sota. Joten uskonnolliset maailmanlopunennustajat ja salaliittoteorioihin uskovat konservatiivit: ”hold your horses”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.